Volgens de richtlijnen komen patiënten met JAK remmers of biologics in aanmerking voor het (geïnactiveerde) varicella zoster vaccin Shingrix®. Er zijn veel vragen over dit vaccin.
Hoe moet ik omgaan met de JAK remmer rondom vaccinatie?
Dit vaccin dient twee keer toegediend te worden, met 2 maanden tussentijd. Indien een patiënt reeds gestart is met een JAK remmer of biologic, hoeft het middel niet onderbroken te worden voor toediening van het vaccin (de data zijn beperkt, maar de beschikbare data laten niet zien dat JAK remmers de immuunrespons op Shingrix® onderdrukken). Mocht een patiënt nog moeten starten met de JAK remmer, dan wordt de eerste vaccinatie bij voorkeur 2-3 weken voor het starten van de JAK remmer gegeven. De tweede vaccinatie kan dan tijdens de behandeling worden toegediend.
Hoe is de vergoeding geregeld?
- Bij voorkeur wordt Shingrix® in het ziekenhuis (intramuraal) gegeven, bijvoorbeeld op een vaccinatiepoli. Hiervoor dient u te informeren of uw ziekenhuis reeds aanspraak kan maken op de OZP vergoeding en of de logistiek rondom toediening geregeld is. Helaas is dit in veel ziekenhuizen op dit moment nog niet het geval.
- Sinds januari 2025 is voor deze groep patiënten eveneens een extramurale vergoeding voor Shingrix® beschikbaar. Via deze weg zouden patiënten op individuele basis ook via de huisarts gevaccineerd kunnen worden, wanneer dit in uw ziekenhuis nog niet mogelijk is. Hierover is echter nog veel discussie; het lijkt erop dat huisartsen de voorkeur hebben deze zorg NIET van het ziekenhuis over te nemen. Indien een individuele huisarts wel bereid is tot het toedienen van Shingrix voor uw patiënt, dan dient u een recept voor het Shingrix vaccin aan patiënt te verstrekken, en een artsenverklaring (Microsoft Word – 131_varicella_zoster_vaccin_AV) mee te geven.
- Het laten vaccineren door GGD’en is complexer, aangezien GGD’en deze zorg niet kunnen declareren. Dit heeft tot gevolg dat patiënten de gemaakte kosten achteraf zelf moeten indienen, waarbij het onzeker is of de zorgverzekeraar tot vergoeding zal overgaan.
Waar vind ik informatie?
De situatie is complex en er zijn frequent veranderingen. Er is ook online informatie te vinden, o.a. op de website van Immunostart (Immuno-start).
Algemene informatie over vaccineren kunt u vinden in het hoofdstuk over vaccinaties in de richtlijn psoriasis (Vaccinaties en systemische therapieën – Richtlijn – Richtlijnendatabase).
In de middel-specifieke hoofdstukken vind u informatie over vaccineren bij patienten met constitutioneel eczeem (Startpagina – Constitutioneel eczeem – Richtlijn – Richtlijnendatabase).
NB: er wordt gewerkt aan de knelpunten die bestaan binnen de vaccinatiezorg voor deze hoogrisicopatienten, waaronder het beter inregelen van de vergoeding, zie Advies – Vergoeding van vaccinaties voor medische risicogroepen | Advies | Zorginstituut Nederland
Bij vragen kunt u contact opnemen met de NVDV domeingroep Inflammatoire dermatosen via secretariaat@nvdv.nl.
Leave a Reply